Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев поиска засилено наблюдение по механизма за върховенството на закона на ЕС

Главният прокурор Иван Гешев
Снимка: БГНЕС, архив

Главният прокурор Иван Гешев поиска засилено наблюдение върху България по механизма за върховенството на закона заради, по думите му, обезпокоителни тенденции през последната година и половина. Той каза това, след като беше изслушан от мониторинговата група на Европейския парламент.

Не се чувствам горд като българин да го кажа, но прокуратурата смята, че е необходим по-сериозен диалог с европейските институции, заяви главният прокурор.

„С бързи крачки вървим към престъпността в началото на 90-те години - казвам го съвсем отговорно. И според мен това българските граждани вече са го усетили. Скоро няма да може да бъде скрито за повечето български граждани“, каза Гешев.

„Прокуратурата смята засилен диалог с европейските институции, включително наблюдение на база по-сериозно по механизма, който вече съществува. На база на тези изключително притеснителни тенденции, защото освен корупцията по високите етажи, което е хроничен проблем, в момента се възраждат десетки други проблеми, които смятахме за забравени. Това са телефонните измами, обикновените кражби, убийствата, които се случват през ден, и множество други проблеми, които смятахме за решени, включително и организираната престъпност. Това е част от липсата на взаимодействие между институциите, от опитите за война със съдебната власт“, продължи главният прокурор.

Запитан за хода на „Барселона гейт“, той отговори, че казусът не е приключен.

„Информация по дела се дава само с разрешение на наблюдаващия прокурор, посочено е, че са изготвени европейски заповеди за разследване до Испания, на които до момента няма отговор. И няма как да бъде приключено едно разследване, след като испанските съдебни власти до момента не са отговорили, а българските съдебни власти нямат правомощия да кажат кога и как да се приложи испанския закон“.

Главният прокурор отрече намеците на вътрешния министър Бойко Рашков, че той или съпругата му имат недеклариран имот в чужбина.

Искът на семейство Баневи към него той определи като „лишен от правно основание“ и с „цели, различни от юридическите“.

"Всички реформи, правени до този момент в съдебната система не са били консултирани с работещите в неяЮ, каза Гешев и изрази опасения, че това ще стане и сега:

"Аз съм свидетел на всички така наречени реформи от 1994 година. Основното в тях е едно – да съвземеш определени позиции и да смениш някой човек, за да можеш ти да упражняваш някакъв контрол. Никога тази реформа по никакъв начин не е била консултирана през годините с хората, които практикуват наказателно право – съдии, прокурори, следователи. Подозирам, че и в момента ще се случи същото и резултатите винаги са били трагични".

„Всички виждат, че прокуратурата не работи" - така премиерът Кирил Петков коментира искането на главния прокурор Иван Гешев за засилен мониторинг върху България по механизма за върховенството на закона.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна