Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Виктор Йоцов: Структурата на приходите в Бюджет 2022 не е ефективна

Виктор Йоцов
Снимка: БГНЕС

"Бюджет 2022 е пандемичен. Имам сериозни критики към приходната част. И това правителство не се отказа от порочната практика да се подценяват приходите. Структурата на приходите не е ефективна, отново се залага повече на косвените данъци, които са регресивни. Подоходните данъци, където може да се въведе регресивност, отново играят слаба роля. Всичко това ни въвежда в порочен кръг с резултат - нарастване на доходното неравенство. Данъците могат да помогнат за едно малко по-справедливо разпределяне на произведения обществен продукт". 

Това каза пред БНР доц. Виктор Йоцов, преподавател в катедра "Финанси" в УНСС. 

Според него в бюджета не са заложени никакви реформи и определи като смущаващо обявеното от финансови министър планирано актуализиране на бюджета в средата на годината, при положение че той все още не е приет. 

"Увеличаването на капиталовите разходи е добре". 

В предаването "12+3" доц. Йоцов допълни, че в бюджета е заложена оптимистична прогноза за инфлацията:  

"Факторите са свързани с цените на енергоносителите. Най-силният тласък идва оттам. Отдавна нямаме финансова политика. Потенциално сериозен фактор, който е трудно да се оцени, е колко финансови средства ще постъпят в икономиката с Плана за възстановяване и устойчивост. Ако голяма част от големите суми, предвидени в Плана, дойдат, това също ще даде инфлационен тласък, при положение че те не могат да се абсорбират бързо в икономиката". 

Интервюто с доц. Виктор Йоцов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!