Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Любомир Дяковски представи пролетния полусезон на Плевенската филхармония

Снимка: Августина Серафимова

Любомир ДяковскиНа специална пресконференция директорът на Плевенската филхармония направи преглед на изминалата 2021 г. Според него въпреки всички рестрикции заради пандемията тя е била успешна за състава. Освен концерти в града те са изнесли и много концерти в страната.

Като специални събития бяха отбелязани Четвъртият международен конкурс „Гена Димитрова“ и майсторският клас на проф. Марио Диас със студенти от Моцартеума в Залцбург. Този клас е предвидено да се проведе отново през тази есен, както и двата концерта на участниците в него в Плевен и в София под диригентството на Найден Тодоров.

Особена радостен е фактът, че най-после Плевенската филхармония има своя административна сграда. Любомир Дяковски изказа благодарност към хората, помогнали за осъществяването на начинанието. Това са бившият областен управител Мирослав Петров и комисар Станислав Атанасов – директор на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Сред другите важни неща за изминалата година бяха откроени наградата ,,Северно ехо” получена за принос в издигането на публичния имидж на Плевен в национален мащаб, присъдена му в края на миналата година от плевенските журналисти, както и отличието „Кристална  лира“, връчено на Хилда Казасян за участието ѝ в концертите на Плевенска филхармония „Да послушаме кино“.

,,Всъщност цялата ми дейност е подчинена на това, да се говори повече за нашия град. Затова пътуваме из цялата страна, участваме във фестивали, за да може Плевенска филхармония, показвайки себе си, да показва успехите на нашия град Плевен. Благодарни сме и за това, че имаме подкрепата на Община Плевен“.

Новият проект, който е подготвен за тази година, е „Светът на киното в музика“, а първият концерт е на 3 февруари. Солисти ще бъдат Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов, Михаил Йосифов, Живко Петров, Димитър Крамфилов и Христо Йоцов. Диригент ще бъде Борислав Йоцов. Сезонът ще продължи с отлагания юбилеен концерт „Веско Ешкенази на 50“, който ще бъде на 16 април в Зала 1 на НДК. Диригент е Мартин Панталеев – братът на Веско, с участието на Койна Русева и Люси Дяковска.

„В последния момент включихме невероятната акордеонистка Вероника Тодорова и от там се роди един нов проект, който ще направим през тази година. Той е озаглавен „В света на музиката“ – с Веско Ешкенази и Вероника Тодорова. Репетициите по него трябва да започнат в средата на април”, уточни още Любомир Дяковски.

Чуйте репортажа на Виолета Кръстева.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.