Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Жителите на Синитово с подписка за промяна в Закона за референдумите

Снимка: БГНЕС

Жителите на пазарджишкото село Синитово започнаха подписка с искане на бъде променен Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, тъй като по сега действащите правила, всяка една общинска администрация може умишлено да обезсмисли всеки опит за референдум, стига да има интерес от това. 

Конкретният повод са двата провалени референдума в Синитово срещу изграждането на депо за промишлени отпадъци. И в двата случая съдът обяви резултатите от гласуването за нелегитимни заради административни пропуски при самата организация на гласуването.

В рамките на три години, жителите на Синитово проведоха два референдума, на които категорично заявиха, че не желаят в землището им да се изгради депо за промишлени отпадъци. И в двата случая усилията им се оказаха напразни заради неспазени административни процедури от страна на Общината, която по закон е длъжна да организира самото гласуване. 

Преди седмица, след обжалване на инвеститора, Пазарджишкият административен съд установи, че и при второто обществено допитване - през декември миналата година, са нарушени сроковете за агитация и за назначаването на членовете в секциите за гласуване. Според Костадин Деянов, говорител на Инициативния комитет, това е саботаж от страна на Общината, тъй като тя има интерес от реализирането на инвестиционното намерение за изграждането на депо за промишлени отпадъци.

Срещу жителите на Синитово се е изправила цялата държавна машина, смята Иван Стоянов.  

Според Костадин Деянов, който е и експерт по устойчивото управление на отпадъците, депото за промишлени отпадъци ще отрови не само Синитово, но и околните села

Жителите на селото искат оставката на директора на регионалната екоинспекция.

Очаква се до седмица Върховният административен съд да потвърди решението на пазарджишките магистрати за нелегитимността на референдума, тъй като нарушенията са императивни и не подлежат на тълкуване. След окончателното съдебно решение, фирмата инвеститор вече е в правото си да започне изграждането на депото за промишлени отпадъци. След провалените референдуми и изчерпването на законовите възможности, жителите на Синитово ще бранят територията си със живи вериги

Репортаж на Невена Петрова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.