Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Някъде все още има слънце

"Книгата говори от името на дете и е насочена към по-юношеската аудитория. Разказвачът е малкият Миша, който след това става големият Майкъл Грюнбаум. Той е роден в Прага в еврейско семейство, което бива репресирано и се оказва в гетото, след това в транзитен лагер, откъдето хората се изпращат в Аушвиц. Историята е разказана в сегашно време през погледа на дете. Освен истинска история това са и истински спомени". 

Така Надежда Московска, редактор в издателство "Колибри", представи в предаването "12+3" романа "Някъде все още има слънце". 

"Повествованието на малкия Миша прави този мемоар за Холокоста да изпъква сред останалите". ~ Скул Лайбръри Джърнал

"С Кити сме чели много истории за изживяванията на оцелели концлагеристи, но тази абсолютно ни заплени. Тя красноречиво напомня, че човечността е способна да победи жестокостта, но за целта както тогава, така и сега, е нужна световната общност". ~ Майкъл Дукакис, бивш губернатор на Масачузетс

"Някъде все още има слънце“ се чете като личен дневник на едно чешко момче, а по-късно и тийнейджър, правдиво отразяващ най-съкровените му мисли и чувства през периода от 1939 до 1945 г. Майкъл Грюнбаум предлага на днешното поколение млади читатели една много специална книга, която ще предизвика едновременно емоции и размисъл". ~ Марго Стърн Стром, автор на "С лице към историята и нас самите"