Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти биологически реализъм

„Записки на блокадния човек“ е книга за Ленинградската блокада. Написана с дистанция не само в годините, но и от случилото се през тези 872 дни, през които авторката Лидия Гинзбург (1902 - 1990) не напуска града и записва. Но това не е точно мемоар. 

Ето един отзив в сайта ru.bookmate.com за книгата, който обяснява точно за какво става дума: „Много важна книга за тези, които искат да разберат какво е блокада. Не в цифри или ужасяващи факти, а по същество: психически, психологически, културологични. Блокадата на Ленинград не може да бъде напълно преодоляна. Тя е останала с този град завинаги. За да разберете какво представляват репресиите, изгнанието, арестите и тоталитарната система, трябва да прочетете „Колимски разкази“, а за да разберете какво е блокада – „Записки на блокадния човек“.

Мемоарите на Лидия Гинсбург и нейните тетрадки от 20-те и 80-те години на ХХ в. излизат чак по време на Перестройката и все още не са публикувани изцяло. За първи път първата част от „Записки на блокадния човек“ са факт в сп. „Нева“ през 1984 г., а втората част излиза през 1991 г. след смъртта ѝ.

Руският писател Дмитрий Биков пише: „Лидия Гинсбург не се страхуваше да разкаже цялата истина за човека. Затова и нейните „Записки на блокадния човек“, с техния почти биологически реализъм, си остават най-страшният текст, писан някога за блокадата. „Беше уникален мислител. Не се страхуваше от нищо. Живя тежък живот в безумна страна и самотна старост, но имаше своята работа, както и невероятна, изумителна мъдрост. „Живях без хипнози“ – беше казала веднъж. Учеше своите читатели да бъдат свободни от страхове и лъжи. Победи не само ужаса на живота, но – доколкото ѝ бе възможно – и ужаса на смъртта.“

Книгата е в превод на Здравка Петрова, редактор е Иван Тотоманов, а художник – Милена Вълнарова. 

Премиерата е на 27 януари 2022 г. в галерия "Кредо Бонум".

Чуйте Манол Пейков и Красимир Лозанов.


Горещи теми

Войната в Украйна