Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Срещи с българското документално кино

„Преди края“ – документален филм, режисьор Елдора Трайкова

От 27 януари в галерия „Прегърни ме“ започват поредица от срещи с българското документално кино. Филмите избира и представя режисьорът Любомир Младенов. Първият филм, който тази вечер може да бъде видян от 19 часа, е на Елдора Трайкова „Преди края“. 

Това е разказ за село, което скоро ще бъде заличено от картата на България. Не, че това не се е случвало досега у нас по различни причини. В случая конкретната причина е находището на въглища, открито под селото. Те са нужни за работата на ТЕЦ-ове от комплекса „Марица-изток“.

„Какво вълнува неколцината жители на селото, които още не са го напуснали, как те си представят своето бъдеще, докато багерите разрушават къщите. В техните изповеди има и гняв, и чувство за безпомощност, и примирение, но не и надежда“, пишат организаторите на събитието.

Филмът е по сценарий на Асен Владимиров, който е и продуцент, а оператор е Емил Христов. Спечелил е Голямата награда ЗЛАТЕН РИТОН и награда за режисура на Елдора Трайкова на 25-ия Фестивал на българското документално и анимационно кино в Пловдив през 2020 г., а мотивите на журито са красноречиви: "майсторското художествено внушение на един наближаващ апокалипсис".

След прожекцията ще има и разговор с Елдора Трайкова. 

Програмата се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура” към Министерство на културата.

Чуйте Любомир Младенов.

Снимки – галерия „Прегърни ме“
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.