Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Раднево приеха декларации против промени в енергийния комплекс "Мини Марица-изток"

Снимка: Радио Стара Загора

Общинският съвет на Раднево гласува две декларации, в които изразява несъгласие с евентуалното преместване на седалището и управлението на „Мини Марица-изток“ от Раднево в София и се обявява против идеята за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци на територията на общината. Декларациите ще бъдат изпратени на министър-председателя Кирил Петков и съответните ресорни министри.  

"Преместването на управлението на дружеството в гр. София ще се отрази негативно на дългогодишната съвместна работа между двете институции - Община Раднево и "Мини Марица- изток". Считаме, че това е нецелесъобразен и неуместен акт, с който се нагнетява напрежение сред работещите в мините, голяма част от които са наши съграждани", се казва в едната декларация.    

В позицията си ПРОТИВ изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци на територията на общината, радневските съветници изтъкват: "Мотивите за тази наша позиция са свързани с опазване на живота и здравето на нашите съграждани, недопускане на допълнително замърсяване на околната среда в региона и влошаване на екологичната обстановка с всички произтичащи от това негативни последици. Ако въпреки това бъде решено да се реализира такъв проект, настояваме това да бъде предшествано от широк обществен дебат и информационна кампания с населението и ръководните органи на засегнатите общини в региона, при спазване на публичност и всички регламентирани от закона процедури".     

Вносител на двете декларации е председателят на Общинския съвет на Раднево д-р Румен Йовчев, но текстовете подкрепиха също кметът Теньо Тенев и общинското ръководство.  

Декларациите бяха приети с 14 гласа "за", двама от общинските съветници гласуваха „въздържал се“, един не присъства на сесията. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени