Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Брюксел

Шарл Мишел е поздравил премиера Петков за срещите с правителството на РСМ

Мишел е уверил Петков, че евроинституциите работят за елиминиране на енергийните рискове за страните членки

Премиерът Петков и председателят на ЕП Мецола
Снимка: Пресслужба на МС

В рамките на визитата си в Брюксел министър-председателят Кирил Петков е провел днес работни срещи с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Премиерът е присъствал и на церемония по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста в Европейския парламент.

Председателят на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел е уверил в Брюксел премиера Кирил Петков, че евроинституциите работят за елиминиране на енергийните рискове за страните членки, включително България. За това съобщи правителствената информационна служба. 

Евросъюзът е изправен пред още по-тежка енергийна криза в случай на война в Украйна.

Шарл Мишел е поздравил премиера Петков за срещите с правителството на Република Северна Македония, както и за мерките за укрепване на българските способности предвид напрежението между НАТО и Русия.

Петков е имал работни срещи и с председателите на другите две водещи евроинституции - пред председателката на Европейския парламент Роберта Мецола той е подчертал, че влизането на България в Шенгенската зона остава стратегическа цел и че разчита Европарламентът да продължи да ни подкрепя.

Работата по националния План за възстановяване и устойчивост е обсъдил Кирил Петков с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Подробности за това обаче пресслужбата на правителството не съобщава.

Петков и Фон дер Лайен в Брюксел/ Снимка: Пресслужба на МС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени