Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания е преминала пика на шестата вълна на Covid пандемията

Ваксиниране срещу Covid-19 на деца в училище във Валенсия, 15 декември 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания най-вероятно е преминала пика на шестата вълна на Covid-19, твърдят епидемиолозите. Данни показват, че четвърти пореден ден броят на на новозаразените с Covid-19 намалява. За последните 24 часа кумулативната честота е спаднала с още 55 пункта и вече е 3139 случая на 100 000 жители. Въпреки че спадът не е толкова рязък, както очакваха медицинските специалисти, тенденцията е видна и затова част от автономните региони започнаха да обмислят отпадане на някои от ограниченията.

130 888 са положителните на COVID-19 за последното денонощие, починалите са 176 души, над 22% остава заетостта на леглата в интензивните отделения, а автономните региони отменят част от въведените през декември ограничителни мерки. Каталуния, в която пандемичната ситуация е най-сложна от цялата страна, отмени миналата седмица вечерния час, а от този петък премахва ограниченията на капацитета на заетост на ресторанти, кафенета, спортни клубове и позволява семейни събирания над 10 души. 

В късно заседание в сряда вечерта бе взето решение да отпадне и изискването за ковид сертификат в затворени пространства. Единствено дискотеките и нощните барове няма да подновят дейността си на този етап. 7-милионният регион наскоро надхвърли 2 милиона заболели от коронавирус от началото на пандемията, при 9 660 000 за цялата страна. Само за миналата седмица Каталуния регистрира над 250 000 инфекции с Омикрон варианта. В болници са над 2 800 души, близо 500 са в интензивни отделения, от които 362-ма интубирани. Една трета от тях все още не са ваксинирани по тяхно изрично желание, но в региона са поставени над 15 милиона ваксини. Подобно на него, отпадане на мерки има вече и Галисия, Ла Риоха, Астурия, Кантабрия. Централно е само решението за носене на маски на открито, което на този етап остава.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна