Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В 491 приемни семейства у нас няма настанени деца за отглеждане

Снимка: Pixabay

В 491 от общо 1867 приемни семейства в България няма настанени деца за отглеждане. Данните са от анализ за предоставянето на социалната услуга „Приемна грижа”. С най-много незаети приемни семейства са областите Търговище,  Добрич и Ловеч.

Предоставянето на социалната услуга „Приемна грижа“ по проекта „Приеми ме“ се изпълнява от 2016 година.

За шест години настанените деца по проекта с предоставянето на услугата чрез общини доставчици от 28-те области на страната са над 6500. За този период заличените приемни семейства са 1146.

Агенцията за социално подпомагане изследва причините за заличаване, които основно са свързани с влошено здравословно състояние, промяна на местоживеенето, включително и напускане на страната, навършване на пълнолетие на приемното дете.

В други случаи заличаване е предприето заради установена лоша грижа или неуспешна адаптация на децата. За областите с постоянна висока незаетост основна причина са многото приемни семейства, които искат да се грижат за дете с различен профил от този, който е наличен  в съответната област, както и несъответствието между броят на приемните семейства и реалните потребности на дадена област.

Социалните работници от отделите „Закрила на детето“ и екипи по „Приемна грижа“ настояват за промени в нормативната уредба, с които да се регламентира максимален срок, в който приемното семейство може да бъде свободно по лични причини, както и максимален брой право на откази за настаняване на дете.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.