Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "300" дава старт на годината за художниците в Бургас

| обновено на 28.01.22 в 11:39

140 картини на 48 автори – утвърдени имена и студенти участват в третото издание на изложбата „300“ в галерията на улица „Александровска“ 22 в Бургас. Експозицията открива творческата година за Дружеството на бургаските художници и акцентира върху достъпността на изкуството. Заглавието "300" определя ценовия диапазон, в който се продават платната. Картините са в различни жанрове, посочва председателят на дружеството на бургаските художници Добрин Вътев:

"Най-много колеги участват с живопис, графика има малко, но затова пък няколко доста качествени творби. Акварел има също. Надяваме се на откупки, такава беше и първоначалната идея, когато преди три години направихме първото издание. През януари почти няма заявки за индивидуално участие, така възникна идеята за тази изложба базар с по-достъпни неща, за да си помогнем." 

В изложбата участват Йордан Ангелов, Анна Михайлова, Станислав Лазаров, Джанета Русева, Юлия Красовска, Иво Бистрички, Анета Краева и други художници. Сред утвърдените имена, които се включват, е и Ненчо Русев. За цената на изкуството насред пандемия говорим с карнобатлията, известен със своите скулптури, паметници и плакети: 

"Свалят се цени на изкуството, докато всичко останало се покачва. Духовната храна остана на втори план и така ще е поне няколко години. Причината е икономическа. Иначе изложбата е много хубава." 

Таня Баева-Барантиева е студентка 4 курс във филиала на НХА със специалност „Плакат и визуална комуникация“. Тя ще е сред първите дипломирали се бакалаври тази година: 

"Показвам две малки графики, които съм правила под надзора на Димо Колибаров и две картини акрил, всичко на морска тематика-миди, раковини. Родена съм и живея в Бургас, това ми е любима тема. Смятам че, изкуството е безценно. Картините, които са тук, биха освежили всеки един дом, офис, хотел, училище или детска градина. Всеки художник, който е сътворил нещо със сърце и душа, цената не му е най-важна, ние показваме част от себе си в тези платна." 

Антония Кариотска, също студент във филиала на НХА допълва:

"Хубаво е, когато видиш една картина, да си представиш художника. Участвам с акварел. С водата и акварелните цветове си пожелах да ми тръгне по вода тази година и да бъде малко по-лека за всички ни!"

Пейзажи, фигурални композиции, натюрморт и абстрактни платна допълват разнообразието на изложбата. Посещението в залата става при спазването на всички противоепидемични мерки. 

Повече чуйте в звуковите файлове.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна