Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикат иска 20% увеличение на заплатите в МВР

Снимка: архив

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ настоява за диалог с представители на управляващите.  Причината е, че от профсъюза са недоволни от заложените параметри в Държавния бюджет, които се отнасят до Министерството на вътрешните работи. Ако исканията им не бъдат чути и удовлетворени, от синдиката се заканиха, че ще предприемат протестни действия.

Дано не се стига до там, коментира в интервю за Радио Стара Загора президентът на „Огнеборец“ инж. Венцислав Станков.  Подробностите чуйте в прикачения файл.

Зад тази позиция застава категорично и местната структура на синдиката. Според Атанас Петров, който е областен координатор на профсъюза, всяка година заплатите се увеличават, но средствата не наваксват галопиращата инфлация.

Ето защо, едно от исканията ни е увеличението да бъде с 20%, за да може да ни компенсира за изминалия период, обясни Петров.  

„Вместо това обаче, има 9 милиона лв. за карти за спорт за възстановяване на физическата подготовка на чиновниците в Министерство на вътрешните работи. Даже не знам как да го тълкувам това решение, а в същото време заложените средства за капиталови разходи са минимални-новата техника в противопожарните служби в страната вече е в извън гаранционен срок, поддръжката й е скъпа, скъпо е и горивото“.

Петров коментира още, че колегите му не са единни в позицията си относно готвените промени в МВР и обособяването на "Пожарна безопасност и защита на населението" като самостоятелна структура.

Цялото интервю с Атанас Петров чуйте в прикачения файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна