Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е в етап 3, затягат анти Covid мерките от понеделник

| обновено на 28.01.22 в 16:00
Снимка: Радио Пловдив, Димитър Владимиров

От понеделник в Пловдив влизат в сила новите мерки заради преминаването към етап 3 от пандемичния план, реши областният щаб. Заболеваемостта е 1702 на 100 хиляди души население. Активните случаи вече са 9400, а на домашно лечение са 8900. В болница са  настанени 506 души.

Ограничава се наполовина капацитетът на заведенията, които работят със зелен сертификат и се въвежда ограничение за работно време до 22 часа. Забранява се посещението на непълнолетни в моловете без придружител, учестява се графика за движение на градския транспорт. 

За училищата няма предприети мерки, тъй като учениците излизат във ваканция. Добрата новина е, че няма увеличение на заетите легла в болниците - нито за интензивно лечение, нито за деца, те са запълнени на 50 процента, каза областният управител Йордан Иванов

36 деца са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, като две от тях са в интензивни легла в Пловдив , но състоянието им е стабилно. Обмисля се и разкриването на детски интензивни легла в съседните области. 

Отбелязва се загуба на интерес към ваксинацията, отбеляза д-р Сийка Димчева от Региналната здравна инспекция. Спадът в броя на имунизираните е 50 процента за месец, като се поставят предимно бустерни дози. От края на миналата година до днес са ваксинирани малко над 60 деца на възраст между 5 и 11 години.

От Община Пловдив увериха, че ако си установи струпване на хора в рейсовете на градския транспорт, ще бъдат пуснати допълнително автобуси.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна