Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Университетският театър „Алма Алтер“ започва нов подкаст

Програмата „Българската класика за българското усещане“ включва класически български произведения на Иван Вазов, Йордан Йовков, Гео Милев. С тези произведения театърът ще превърне и спектаклите в подкаст канала: „Гласът на нашите корени“:

„Това ще бъде една форма на радиотеатър, освен диалозите в произведенията, ще чуем и какви са героите през съвременната перспектива днес, през погледа на нашия ментор – Николай Георгиев, през погледа на младите ни актьори, коя е Йовковата Албена днес. “

Тази година Театър лаборатория „Алма Алтер“ отпразнува своята 22-годишен рожден ден:

„Представлението „Орфей или върни се в своя ад, човече“ беше представено по повод рождения ден, това е най-награждаваното представление в нашия репертоар, от различни световни фестивали. Освен това, в седмицата, в която празнуваме рождението на големия български модернист и наш учител – Гео Милев, бяхме поканени от МГ "Гео Милев" - Плевен, за да споделим заедно празника, макар и в условия на пандемия.“

Предстои и премиера за „Алма Алтер“ – „Аладин“. Представлението е част от програмата на „Алма Алтер“ "Мюзикълът е мъртъв, да живее мюзикълът”. Една интерпретация, в която се сблъскват ключовите позиции на мъжкото и женското начало и тяхното разбиране в различните географски ширини на съвременния свят. Борбената арабска принцеса Жасмин се изправя срещу фриволния крадец Аладин, за да премерят сили в прастарата игра на любов. Само един може да влезе в пещерата, в която е заключена вълшебната лампа, само нешлифован диамант. Слънцето ще залязва още много години над този свят, хората ще идват и ще си отиват, но само истински достойните ще помнят магията на жаркото слънце, само те ще умеят да избират с мъдро сърце в арабската нощ. Режисьорът е Георги Арсов, а хореографът Петя Йосифова-Хънкинс. Представлението се очаква през февруари.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – „Алма Алтер“ и "Гласът на нашите корени"


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.