Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се случаите на агресия на затворници към надзиратели

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Увеличават се случаите на агресия на затворници към надзиратели, съобщи Цветан Михайлов, заместник-председател на Сливенското синдикалното дружество към Синдиката на служителите в затворите в България.

В повечето случаи агресията е вербална, но са регистрирани случаи и на физическа. Според Михайлов организационния ред в затворите не гарантира живота и здравето на служителите. 

Цветан Михайлов обяви, че в синдиката има притеснение от нарасналите случаи на агресия към служителите. В края на миналата година е осъдена затворничка за нападение над длъжностно лице. 

"С решение на Районния съд в Сливен е произнесена едногодишна присъда при първоначален строг режим срещу лишена от свобода за малка телесна повреда, за извършено посегателство срещу младши инспектор от надзорно-охранителния състав." 

Пострадалата надзирателка Зарафинка Кръстинова разказа, какво се е случило:

"Хвана ме за косата и ме повлече надолу, като не се съобразява с това, че служител е пред нея. Просто те напоследък не се вълнуват от това кой е насреща им."  

Михайлов каза още, че от синдиката настояват за увеличаване на охранителния състав:

"Човешката сила в местата за лишаване от свобода не може да бъде заместена от никаква допълнителна техника." 

Надзирателите коментираха още, че към момента в женския затвор т. нар. карцер не работи, наказанията са минимални и това е една от причините за агресията срещу служебните лица.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени