Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Детските градини в Силистра затварят за три дни

Директорът на РЗИ-Силистра д-р Теодора Начева
Снимка: Незабравка Кирова

От понеделник до сряда следващата седмица детските градини в Силистренска община затварят врати заради повишена заболеваемост от коронавирус.

Решението е взето на основание препоръки на Областния кризисен щаб за превенция на разпространението на Covid-19.

В същото време заради достигната 14-дневна заболеваемост от 827 на 100 000 души от 31 януари се въвеждат редица противоепидемични мерки на територията на цялата област Силистра. Заповедта е издадена от директора на РЗИ-Силистра д-р Теодора Начева.

Преустановява се посещението на ученици в обекти за обществено хранене, игрални зали, заведения за развлечения и кина след 20:00 часа, освен ако не са в присъствието на поне един от родителите.

Спират провеждането на масови мероприятия от всякакъв характер, дори и при наличие на зелен сертификат на участниците.

В заповедта се посочва още, че не трябва да се допуска смесването на деца от различни групи в учебните и детски заведения при организирането на целодневната форма на обучение.

По данни от Регионалното управление на образованието са ваксинирани 50 на сто от педагогическите специалисти, малко по-нисък е процентът сред останалите служители, ангажирани в училищата.

Ваксинираните ученици за 358, с пълен и непълен цикъл и се равняват на 3,88 % от общия брой ученици в дневна форма.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.