Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни доставки на втечнен газ от САЩ за Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Януари е рекорден месец за доставки на втечнен газ от Съединените щати, само за 3 седмици между 70 - 80 кораба оттам са били пренасочени към ЕС - това съобщи източник от Брюксел. Той уточни, че перспективите за увеличаване на вноса оттам определено са добри. Думите му бяха във връзка с опасенията, че Русия може да прекрати доставките на синьо гориво за Общността, ако се стигне до най-лошия сценарий с Украйна.

"Още не сме в криза на енергийните доставки, но ситуацията е по-трудна", казва източникът.

В момента хранилищата на ЕС са с 10 на сто по-слабо захранени с горива от предишните години.

157 млрд. куб метра е капацитетът на ЕС за втечнен газ. Миналата седмица от него са били запълнени 66 на сто, а възможностите са този процент да стигне между 75 и 80. В момента синьото гориво, което ЕС внася от Русия, представлява 40 на сто от енергийния микс, 39 на сто идва от  Норвегия, останалата част се запълва с втечнения газ.

От Брюксел обаче уточняват, че вносът на газ от  Русия намалява стабилно пред последните седмици и трайно се замества от други източници.

Представители на Европейската комисия ще пътуват в Баку на 4 февруари, където ще обсъдят възможностите за внос на газ с президента на Азербайджан Илхан Алиев, а също така ще проверят ситуацията с други държави като Египет и страните от Персийския залив, в т.ч. дали е възможно част от доставките на Катар за Южна Корея да бъдат пренасочени към Европа.

"Тази зима може да се отвори пазар, който да не е временен, а ситуацията да се окаже вредна за всички оператори, които не повишават доставките си", посочват дипломатически източници. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени