Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборът на президент на Италия буксува, има шанс да е жена - Елизабета Белони

Елизабета Белони
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможно е новият президент на Италия да е жена, но това ще стане ясно утре. Днес се проведоха два парламентарни вота за избор на президент. Пети и шести поред, те не излъчиха нов държавен глава.

Седмият вот е утре.

Шестият вот бе проформа, в очакване на общ кандидат на парламентарните сили. За първи път днес лидерите се събраха по време на шестия вот на съвет: Джузепе Конте – „Пет звезди”, Енрико Лета – Демократическа партия и Матео Салвини „Лига” както е по реда на резултата от парламентарния вот през 2018-а година.

Преди това Салвини се е срещнал на неутрално място с премиера Марио Драги. След съвета на трите главни политически сили Енрико Лета каза, че няма да е лесно, защото се сблъскват параметрите на двете коалиции – лява и дясна - и едва ли  утрешният ден ще е точният.

Противно на него Матео Салвини и Джузепе Конте са оптимисти, убедени, че президент на Италия ще бъде жена. Това би трябвало да е генералният директор по националната сигурност Елизабета Белони или настоящият правен министър Марта Картабиа.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени