Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на столичния квартал "Кръстова вада" на протест срещу лошата инфраструктура

| обновено на 29.01.22 в 15:38
Граждани от кв. „Кръстова вада“ протестираха, блокирайки движението по бул. „Черни връх“ при кръстовището с ул. „Асен Йорданов“. Протестът е срещу бездействието на СО за подобряване инфраструктурата на квартала.
Снимка: БГНЕС

Хванали се на хоро жители на столичния квартал "Кръстова вада - Запад" затвориха за кратко движението по булевард "Черни връх", недоволни от лошата инфраструктура в квартала. Те настояват да бъдат изградени улици, канализация, както и детски площадки в квартала.

Те посочват, че нямат дори детска градина и училище в "Кръстова вада" и се налага сами да асфалтират улиците пред домовете си.

Жителите на квартал "Кръстова вада – Запад“ обявиха, че това е първият протест. Ще има и още:

"Това положение е нетърпимо. С инфраструктурата на квартала се занимаваме от години. Нещата почти не се променят, затова решихме да минем към методите на пряката демокрация – протести. Лятно време е прахоляк, зимата е кал и няма канализация".


"Нямаме улици. Всеки идва и си взима местата, загражда си пътя и ти казва - "Отиди в общината и се оправяй, а общината въобще не реагира по никакъв начин" - коментират протестиращи граждани.

"Трябват повече финансови средства", казва кметът на район "Триадица" Димитър Божилов:

"Без тези средства ние сме с вързани ръце. Нито може да се проектира, нито може да се изгражда. Това са неща, които ние многократно сме изнасяли на вниманието и на Общинския съвет, и на Столична община. Искали сме и децентрализация на бюджетните средства, така че ние да имаме пари, с които да отговорим на исканията на хората. Изключително неприятно е да отидат при човек хората, да поискат съдействие и той да им каже - "Ами, не мога, защото нямам пари".


Столична община изпрати официален отговор:

Столична община планира да продължи изграждането на бул. „Тодор Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“, които са част от вътрешния градски ринг и са ключови за облекчаване на движението във всички нови южни квартали, в това число и кв. „Кръстова вада”.През 2022 г. Столична община планира да продължи изграждането на бул. „Тодор Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“, които са част от вътрешния градски ринг и са ключови за облекчаване на движението във всички нови южни квартали, в това число и кв. „Кръстова вада“.

Столична община работи активно за отчуждаване на частните имоти по ул. „Емилиян Станев“, „Асен Йорданов“, „Д-р Борис Вълчев“, за да може да се пристъпи към тяхното изграждане.

По ул. „Емилиян Станев“ от 2015 г. до момента са отчуждени 88 броя частни имоти. Остава 1 брой неотчужден имот, за който собственика е започнал процедура по промяна на регулацията и предстои издаване на нова заповед за отчуждаване. Заради напредналите отчуждителни процедури в проектобюджета за 2022 г. е заложено изграждането на ул. „Емилиян Станев“ в участъка от бул. „Тодор Каблешков“ до ул. „Д-р Борис Руменов“. В момента се изготвя инвестиционния проект и предстои обявяване на процедура за избор на изпълнител.

Ключовата за квартала ул. „Асен Йорданов“ е планирана за текущ ремонт, веднага след приключване на зимния сезон. Планира се и обособяване на вход-изход при кръстовището с бул. „Черни връх“, за което са отчуждени частните имоти в обхвата при кръстовището.

Ул. „Д-р Борис Вълчев“ е в програмата за отчуждаване за 2022 г. – от засегнати 27 имота, до момента общината е придобила 16 броя с площ почти 12 хил. кв. м.

Ремонт по линия на текущия ремонт ще бъде възложен и на други основни улици в квартала след приключване на зимния сезон. При добри метеорологични условия ще бъде доасфалтирана ул. „Манфред Вьорнер“.


До момента в кв. „Кръстова вада - запад“ е изградена около 7 км канализация, която е около 1/3 от дължината на уличната мрежа.  През 2021 г. започна строителството на участъка от канала по ул. „Никола Крушкин – Чолака“ до бул. „Тодор Каблешков“ и  нов водопровод. За следващия  участък от Главен канализационен клон I по ул. „Никола Крушкин – Чолака“ от бул. „Тодор Каблешков“ до ул. „Вера Мутафчиева“ и за канализационен клон по ул. „Вера Мутафчиева“ до ул. „Иван Андонов“, Столична община е сключила договор за поръчка с частни инвеститори за изграждането му.

Инвестиционният проект е изготвен и  предстои издаване на разрешение за строеж.

До момента Столична община е изградила една нова детска градина в кв. „Кръстова вада - изток“ за 6 групи.  В програмата за отчуждаване е включен още един частен имот за изграждане на детска градина в УПИ II-кв. 121.  През август районната администрация е пуснала искане за изменение на Подробния устройствен план и отчуждаването може да продължи след приключване на изменението на плана, поискано от района.

Поради липсата на общински терени в кв. „Кръстова вада – запад“, на които може да бъде изградена детска градина, със заповеди на главния архитект на Столична община са стартирали промени в подробните планове на квартала, с които да се обособят два терена за детски градини.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна