Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Общински приют за 100 бездомни кучета заработи в Павликени

Снимка: Здравка Маслянкова

В Павликени заработи общински приют за 100 бездомни кучета. Той ще приема потенциални осиновители и доброволци, които ще помагат за обгрижването и разхождането на животните.

Общински приют за безстопанствени кучета в Павликени е най-големият в област Велико Търново. Капацитетът е за 100 животни, за които са изградени 20 навеса, всеки от тях е оборудван с единични колибки, групирани в три двора. 

„Имаме един от най-добре устроените приюти с грижа за животните“, посочи при откриването кметът Емануил Манолов: 

„Кучетата, които ще се приютят тук, ще бъдат обгрижвани адекватно, ще получават нужда от лечение, ако имат такава, и много по-лесно ще става намирането на нови стопани“. 

Приютът за бездомни кучета в Павликени е изграден и оборудван с 409 хиляди лева от общинския бюджет. Предстои регистрацията на ветеринарномедицинската амбулатория, поясни директорът на приюта д-р Глория Иванова. 

Приютът е временен, което според действащото законодателство означава, че заловените или доведени животни ще бъдат обезпаразитени, ваксинирани, кастрирани, маркирани с ушни марки, чипирани и с издаден ветеринарен паспорт.

Животните, които са здрави, неагресивни и никой не е пожелал да ги осинови, ще се връщат по местата на залавянето им. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.