Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как България ще отговори на критиките към социалните услуги за хора с психични разстройства

Снимка: Facebook /Асоциация на индустриалния капитал в България

По Плана за възстановяване и устойчивост страната ни е заложила да получи 753 милиона лева за изграждането на 576 изцяло нови социални услуги за възрастни хора с психични разстройства и умствена изостаналост. Целта е да се отговори на критиките от проверките на  Съвета на Европа за условията на живот в сега съществуващите институции. Планирано е закриване на старите домове и преместване на хората в услуги от нов тип - къщи от семеен тип, разположени в по големи населени места.

Въпреки разчетите по Плана за възстановяване към днешна дата се оказва, че заради поскъпналите строителни материали, заложените пари ще са недостатъчни, коментира преди дни заместник социалният министър Иван Кръстев:

„Още около може би 176 млн. лева само за покриване на тези натурални показатели, тъй като проектът включва и ремонт за енергийна ефективност на 1200 съществуващи услуги“.

Социалното министерство ще предостави до дни и наредбата за стандартите за качество на социалните услуги у нас, които „са изцяло европейски“, а издръжката и заплатите ще се повишат.

Повече пари трябват и за психиатричните болници. Освен за ремонт и за оборудване, сега се плаща по 75 лева на леглоден за настанен пациент, но съсловните организации настояват средствата да са в диапазон 150-180 лева на ден.

„Тези стойности трябва да бъдат заложени в разчетите за бъдещ бюджет, ако искаме да постигнем едно привлекателно място, където пациентите с психични заболявания да бъдат лекувани не само с медикаменти, а и с адекватна психиатрична и социална дейност“, каза заместник-министърът на здравеопазването Петър Грибнев на изслушване в парламентарната комисия по правата на човека.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна