Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът обясни причината за смяната на ръководството на "Булгаргаз"

| обновено на 29.01.22 в 14:40
Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Изборът на новия борд в "Булгаргаз" е изцяло на БЕХ и на министъра на енергетиката. Това обясни премиерът Кирил Петков, както и приветства смяната на ръководството:

"Целият борд на "Булгаргаз" беше освободен в края на работния ден, защо, защото нямаме време за губене. Мисля, че голяма част от причината защо цените на газа са там, където са, нали, има едни световни пазари, но според мен са били взети едни решения, които вместо да направят тези цени да бъдат надолу, те са направили тези цени да отиват нагоре. Изпуснали сме едни възможности, които са ни докарали дотам, че на 1 януари те са казали - ами трябва да вдигнем с 39% цената на газа. Ако те си бяха свършили тази работа, нямаше да е 30%" - каза премиерът Кирил Петков пред "Дарик радио"

"Най-вероятно решенията, които са били взети от съществуващия борд, имат договорености, които ние няма да можем да избягаме веднага като държава, но се надявам, че следващите решения, които те ще взимат, ще доведе до това, че няма крайният потребител да плаща цената за нечии печалби или за нечии грешки", каза още премиерът.

Той добави, че овладяването на енергийната криза е заложено и в действията на парламента, коментирайки вчерашната законова промяна свързана с  Комисията за енергийно и водно регулиране и намаляване състава на регулаторния орган. Очакванията са новият състав на КЕВР да влезе в дълбочина и за анализира цените :

"Истинският регулатор трябва да знае какви са истинските причини някое от енергийните дружества да подава такива високи цени. И когато види, че нещо не изглежда нормално, да разследва защо това се е случило".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна