Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Севар Иванов, Стайко Мурджев и театърът като учебник за човешката природа

Снимка: Иван Дончев

Театърът се случва там, където светлината и тъмнината танцуват своя танц. На ръба на смъртта, точно преди прераждането. Или както казва Стайко Мурджев, режисьорът на „Портретът на Дориан Грей“ – постановката на Благоевградския драматичен театър „Никола Вапцаров“, която ще се играе в театър „Азарян“ на 7 март от 19 часа:

 „Театърът и всяко едно представление, направено с ум и душа, са по-близо до прераждането и възкръсването.“

Причината е много проста, може би точно това я прави и толкова велика – есенцията на истинския театър е невидимото за очите.

Всеки, който прекрачи прага на театралния салон, влиза един, а излиза друг. Учи се на живот от най-добрия учебник за човешката природа – театърът. Започва да си задава въпроси – за добрия и лошия в него, за трансформацията на личността, за битките на душата и егото, за „Аз“, „Ти“ и „Ние“, за идеята да бъдеш част от обществото, в което така или иначе си включен. И за съвършенството започва да се пита – но не как да го постигне, а как да балансира около него.

Според Севар Иванов – актьорът, влязъл в образа на Дориан Грей, съвършенството не е свързано с външния свят на човека, а с това да развиваш себе си и да правиш всичко възможно да допринасяш за доброто на другите и на теб самия.

По думи на режисьора на представлението днес е най-подходящото време да си припомним романа на Оскар Уайлд. Да си припомним и как героите в него се уповават на един фатален принцип, а именно – че външната красота гарантира вътрешно съвършенство. Спомним ли си това, още по-силно ще закънти в нас фактът, че външният свят всъщност е огледало на вътрешния. И за да ни бъде добре отвън, ще трябва първо да се погрижим да ни е изрядно вътре, в душата.

 „Важно е всеки от нас да осъзнае дали живее смислено“, споделя Севар Иванов в „Какво се случва“. И допълва:

„Всеки е Дориан Грей за някого. Всеки е и Базил Хауърд – художникът, както и лорд Хенри Уотън за някого. Всеки може да си отговори сам за себе си кои са неговите герои.“

Севар е и заместник-директор на театъра в Благоевград. Съчетава административната работа с полета на творческата душа. Играе на сцената, но и координира случващото се на нея. Затова в звуковия файл можете да чуете подробности и за една друга постановка на Благоевградския драматичен театър „Никола Вапцаров“ – „Тартюф“, различният прочит на режисьора Дамян Тенев.

В звуковия файл ще чуете още:

· за отрезвяването, до което достигаме при срещата ни със смъртта – тази на душата, но и тази на разума;
· за лошото, от което бягаме, но и от което се храним;
· за съвременния Дориан Грей и за тартюфовците днес;
· за пандемията от социалните мрежи, в която живеем много повече от три години;
· и най-вече за театъра като учебник за човешката природа.

Снимки – Благоевградски драматичен театър „Никола Вапцаров“, фотограф Иван Дончев

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.