Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендил отбелязва 144 години от Освобождението на града

Отбелязваме 144 години от Освобождението на Кюстендил
Снимка: Кирил Фалин

Кюстендил чества днес 144 години от Освобождението на града, станало ден преди сключването на Одринския мир.

Венци и цветя бяха положени пред паметника на Ильо войвода.

Шествието по повод Освобождението на града тръгна от централния площад "Велбъжд" и спря пред Мемориала на прославения Ильо войвода. Областният управител Катя Димитрова, кметът на Кюстендил Петър Паунов, представители на политически и обществени организации и клубове, както и граждани се включиха в колоната, водена от новосформирана група към клуб "Традиция". От микрофоните прозвучаха думи в прослава на освободителите, беше припомнена голямата роля Кюстендил да дочака Освобождението си на войводата Ильо Марков:

"И в тези славни дни, след тежките битки за Плевен и София, един голям българин Ильо Марков Попгеоргиев – Ильо Войвода с още незараснали рани от предишни битки заминава за Свищов и заявява пред руския щаб, че желае да се включи в боевете за Освобождението на България. Даден му е чин капитан и е обявен за командир на Опълченската чета. Води отряда в Ловешко, в османския тил. При преминаването на Балкана е в Западния отряд на генерал Йосиф Гурко. Благодарение на неговите усилия и сформирания отряд бойните действия на отряда се разширяват отвъд Софийското поле и град Кюстендил е освободен от петвековния османски гнет на 29 януари 1878 година".

144 години от Освобождението си отбелязват и в Търговище. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на ген. Казимир Ернрот и пред монумента към Морената в квартал "Вароша".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени