Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация със 152 години опит ще помага за развитието на спорта

Павел Колев и Виктор Кирков разясняват дейността.
Снимка: Владислав Стоянов

Новоучредена фондация - Център за стратегическо развитие на спорта, ще работи за неговото бъдеще с консултации, данни и експертни оценки за всички заинтересувани спортни институции и клубове.

Фондацията ще популяризира спорта сред младите, ще акцентира върху социалната му роля, а високите спортни постижения са само една от крайните цели.  Целта е да се подобряват здравният статус и социалното развитие на обществото чрез спорта.

Данните ще бъдат предоставяни безвъзмездно, потенциални клиенти за техните изследвания са спортните институции, а като партньори бяха посочени министерствата на младежта и спорта, на образованието и на здравеопазването.

Като „пилотен проект“ се подготвя работата с една от нашите федерации, която все още се уточнява.

Ще бъде изработена и методология за професионалния и аматьорския спорт, която да даде „инструменти“ на спортните федерации за измерването на приноса на техния спорт към брутния вътрешен продукт на страната.

Неговите членове се похвалиха с общо 152 години натрупан общ професионален опит. Председател е Виктор Кирков, мениджър на Отбора на надеждите и управител на „Спортс мениджмънт България“, а сред учредителите е Павел Колев – бивш изпълнителен директор на БФС и на Левски, сега служител в УЕФА. Другите са доц. Иван Сарандев, Ирина Гороломова, Страцимир Тинчев, Тервел Златев и Денислав Георгиев.

Повече подробности от Виктор Кирков и Павел Колев – в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени