Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва ли цените на тока ще се върнат на нива от 2019-2020

Калоян Стайков
Снимка: Ани Петрова, БНР


Ще продължи ли възходящата тенденция в цените на тока и газта през следващите месеци? - Прогнозата в програма "Точно днес" е на Калоян Стайков от Институт за енергиен мениджмънт. 

Според него в  рамките на зимата е трудно да се говори за пик на цените на тока, защото цените и на природния газ, и на електрическата енергия в голяма степен зависят от метеорологичните условия. 

" До момента видяхме, че имахме сравнително топъл януари, което в известна степен помогна за овладяване на ръста - тогава бяха сравнително стабилни, но февруари и март винаги могат да ни се изненадат, така че е трудно да  се правят прогнози на този етап за достигнат пик. За момента изглежда като цените да са доста под тези, които видяхме през декември, но остават около нивата си от октомври и ноември. Това е прогнозата и за следващите месеци. Винаги може да има неприятни изненади от времето".

По думите му по-големият проблем е че дори и след края на зимата едвали цените ще се върнат до нивата от 2019 - 2020 година, даже напротив, очаква се по-дълъг период на запазване на сравнително високи цени в сравнение с тези, които сме свикнали да виждаме през последните две години.

Той обясни, че причината за това е изключително високото търсене на енергийни рисурси, което не може да се задоволи от предлагането. Възстановянето на икономиката значително изпревари възможностите за енергийни доставки.

"Разминаването между търсене и предлагане води до по-високите цени. Част от причината е възстановяване от пандемията от предходните две години, а другата част от причината е, че през последните години инвестициите в добив и проучване на природен газ, петрол и други енергийни ресурси всъщност са сравнително ниски, защото голяма част  от политиката в света е насочена към намаляване на използването на фосилни горива".

В коментар за бюджета, който ще влезе в сила от 1 април, Стайков каза, че не вижда някакъв сериозен проблем още повече, че реалният бюджет ще го видим  в средата на годината.

В прикачения звуков файл може да чуете цялото интервю, както и анализ на експерта за ситуацията с високите сметки за електроенергия на общините, болниците и учебните заведения и възможните решения за това.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна