Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестиционното намерение за добив на варовик до село Самоводене е спряно

Притесненията на местните продължават

Ралица Първанова и Валентин Мицканов
Снимка: Здравка Маслянкова

Инвестиционното намерение за добив на варовик до село Самоводене е спряно
Регионалната екологична инспекция във Велико Търново спря като недопустимо инвестиционното намерение на строителна фирма от Търговище да добива инертни материали от кариерата до село Самоводене. Инвеститорът има право да обжалва пред министъра на екологията или в съда. От Инициативния комитет против кариерата остават притеснени и обжалваха пред областния управител на Велико Търново липсата на отговори по техни писма от две министерства.
Процедурна грешка на Регионалната екологична инспекция във Велико Търново се оказа причина за спиране на инвестиционното намерение на търговищката строителна фирма „Стромат 08“ да добива варовици от находище „Пчелата“ до великотърновското село Самоводене.  

„Инвестиционното намерение се оставя без разглеждане и се прекратява стартиралото производство, тъй като е изначално недопустимо“, се посочва в решение от края на януари тази година, подписано от вече бившия директор на Екологичната инспекция Цонка Христова. 

Процедурният пропуск е направен в Екологичната инспекция във Велико Търново при тогавашният директор Елена Стефанова, която не беше открита за коментар. 

Предисторията

Търговищката фирма внася на 29 април миналата година инвестиционното си намерение в РИОСВ - Велико Търново. През септември от инспекцията мотивират наличие на обстоятелства инвестиционното предложение да окаже значително въздействие върху защитена зона, поради което постановяват провеждането на задължителна ОВОС и е изискано изготвянето на Доклад за степента на въздействието върху защитена зона „Търновски височини“, част от "Натура 2000". 

Оказва се, че същият инвеститор вече е бил депозирал в РИОСВ Велико Търново инвестиционно намерение за същата кариера до Самоводене, но преди близо пет години - на 6 юли 2016 година. Тогава еколозите са изискали становища от Община Велико Търново и от областната дирекция „Земеделие“, които не намират обстоятелства за недопустимост, въпреки че защитената зона, в която попада находището на варовици, отдавна е обозначена и известна. От Екологичната инспекция изискват от инвеститора да представи строителни скици и книжа, заверени от главния архитект на Велико Търново. Това е трябвало да стане в 60-дневен срок. Фирмата не представя документите, но и екологичната инспекция не прекратява административното производство по инвестиционното намерение от 2016 година. Така се стига до пролетта на миналата година, когато търговищката фирма отново подава документите си, което изначално е недопустимо да се случи за производство, което е висящо.

Настоящето

Решението на РИОСВ може да бъде обжалвано пред министъра на околната среда и води или пред Административния съд в 14-дневен срок.

Местната общност

Това обстоятелство отново притесни хората от Самоводене, които са против кариерата до селото им. Ралица Първанова и Валентин Мицканов от инициативния комитет против кариерата коментираха новата ситуация: 

„Притесняваме се от това, че те могат, заради допусната грешка от РИОСВ Велико Търново, те да се върнат и да обжалват и съответно процедурата да бъде възстановена“, посочи Първанова.  

„И продължаваме, защото не сме сигурни. Ние не смятаме да спрем, докато не видим черно на бяло, че всичко е прекратено“, допълни Мицканов. 

„Съответно искаме всички на местно ниво да ни подкрепят, за да са наясно всички, че не трябва да има там кариера“, заяви Първанова. 

Инвеститорите

Потърсени да коментират процедурната грешка на РИОСВ, която спря инвестиционното им намерение, Марин Евгениев, представител на инвеститора, посочи за БНР, че за сега нямат решение ще се възползват ли от възможността да обжалват и отказа повече коментар по темата.  

Инициативният комитет

Инициативният комитет срещу кариерата в Самоводене организира протести, събра подписка с подкрепата на над 1500 жители срещу кариерата и я внесе във всички възможни държавни институции. Местните хора изпратиха и множество запитвания, на които не получиха отговори от Басейнова дирекция – Плевен, от Министерството на енергетиката и от Министерството на културата. За тези откази Инициативният комитет внесе в края на миналата седмица жалба при областния управител на Велико Търново. Земеделският производител от инициативния комитет Валентин Мицканов обобщи: 

„От миналата година от Министерството на енергетиката искаме да ни потвърдят номера и има ли заявление, с което фирма „Стромат“ извършва геоложките проучвания. Това никъде не е вписано. Пише се, че има някакъв доклад, който никъде в публичното пространство не може да се намери. Министерството на културата имаме три запитвания електронни и едно, изпратено с поща с обратна разписка. Все още нямаме отговор. Става въпрос, че това е каменоломна, която е снабдявала навремето Никополис ад Иструм, археологически обект, който се намира в зоната на кариерата. Това ще бъде разрушено. Също нямаме никакъв отговор. Единствено имаме отговор, който до някъде допринесе до това решение, е на омбудсмана. Имаме подкрепа и от Общинския съвет във Велико Търново“. 

Реакцията на екоинституциите

В началото на годината инициативният комитет се срещна и с вицепремиера и министър на екологията Борислав Сандов, с проблема е ангажирана и областната управителка на Велико Търново Людмила Илиева.  

Положението е висящо, а за развоя и последствията, ако кариерата заработи, Валентин Мицканов и Ралица Първанова коментираха: 

„Това е развоят, че за сега е прекратено. Друг развой няма. А до кога ще бъде прекратено, не ми е ясно. Ако те жалят, връща се всичко наново. Върне ли се всичко наново, всички онези опасения си стоят на дневен ред“, коментира Мицканов. 

„Това ще доведе до пагубни последствия. Западна част е, ще бъде замърсен въздухът. Отделно в Натура 2000 е защитена зона“, посочи Първанова. 

„Спиране на водата, нарушаване каптажите на селото, манастири, пътища, екология. Всичко отива по дяволите“.  

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени