Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Най-големите руски газови находища ще останат ресурсна база само за Европа

България трябва да си направи много добре сметката колко газ очаква да потребява в следващите 10 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не е реалистично газът от Европа да се пренасочи към Китай. Категорично Европа ще остане основният пазар на „Газпром“, който носи основната част от нейните приходи и главната причина за това е географията. Това каза в интервю за БНР Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество.

Заблуждение е, че износът за Европа може да бъде пренасочен към Китай. Газопроводите в тези две посоки тръгват от различни точки, поясни Димитров.

„Между тези ресурсни бази – за европейските газопроводи и за китайския газопровод, има поне 2 500 километра, между тях няма никаква тръбопроводна връзка.“

„Сигурно е, че най-големите руски находища ще си останат ресурсна база само за Европа“, подчерта той.

Няма нито един източник, който да е със същия мащаб и обем на доставки като „Газпром“. Несъмнено „Газпром“ ще продължи да бъде основният доставчик за Европа, коментира Пламен Димитров в предаването „Преди всички“.

По думите му резерви могат да се търсят в Катар, в Каспийския регион, евентуално Азербайджан да увеличи с малко своя износ за Европа и някаква вероятност туркменистанският газ да тръгне към Европа.

Само частично може да има заместване на газа, който идва от Русия, уточни експертът, като съпостави количествата газ, доставени за миналата година от Русия за Турция и Европа с газа от Азербайджан, който идва по южния газов коридор на ЕС.

Много малко вероятно е да има война между Русия и Украйна. Въпросът е какво ще стане със „Северен поток 2“, ако няма война. И в този случай той няма да заработи скоро. Най-рано в края на лятото, по-реалистично през есента евентуално“, посочи още в анализа си Пламен Димитров. 

„Има голямо заблуждение, че американското правителство и президентът могат да преместват газовите потоци и да им дават посока – газовите потоци, които излизат от Америка. Става въпрос за частен бизнес на частни компании, които продават там, където е най-висока цената. Видяхме, че американският износ се насочва към Източна Азия, защото там традиционно са най-високи цените на втечнения газ, а в един момент, когато експлодираха цените в Европа и станаха по-високи от азиатските, тези танкери просто се обърнаха и тръгнаха към Европа“, допълни Димитров.

България трябва да си направи много добре сметката колко газ очаква да потребява в следващите 10 години, дали ще има голяма газова централа на мястото на въглищните централи „Марица изток“, отбеляза Димитров, коментирайки предстоящите преговори на страната ни за нов договор с руския газов гигант.

„Защото България ще трябва да се задължи да купи определен обем газ и дори да не го купи, трябва да го плати.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!