Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доц. Григор Сарийски: Обедняването е реално, а не номинално

Григор Сарийски
Снимка: Александра Михайлова

Ръст на инфлацията до средата на годината и обедняване на нискодоходните групи, прогнозират финансисти в прочита на проекта за бюджет за 2022 година.

Параметрите, заложени в проекта, противопоставят обществото и не решават проблемите на работещите българи. Заради липсата на заложено увеличение на бюджетните заплати се планират и протести. 

Пред БНР доц. Григор Сарийски - финансист от БАН, предвиди ръст на инфлацията до 10% до пролетта и укротяване на темпа на нарастване след средата на година. Според него поскъпването на стоки и услуги ще продължи да изяжда доходите на предимно социално уязвимите групи в обществото. 

"Обедняването е реално, а не номинално. Натрупаното инфлационно напрежение - виждаме го в ръст на цените на суровините, на цените в преработващата промишленост, тоест, това, което излиза от склада на производителя, е с 1/5 по-скъпо от това, което е излизало преди година. Това се прехвърля и към цените на крайния продукт. Увеличаването на цените ще продължи, но с по-бавни темпове, но ще е по-бързо от темповете на нарастване на доходите". 

В предаването "12+3" финансистът определи бюджета за тази година като разединяващ обществото. 

"В бюджета се губи социалния елемент. Дупката в бюджета надолу става все по-голяма и става все по-трудно да бъде запълнена". 

По думите му в бюджета липсва дългосрочно планиране, а целите на инвестиционните разходи в него изглеждат трудно постижими. 

Интервюто с доц. Григор Сарийски можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени