Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Стоев: Най-вероятно ще спрем прогнозите до медиите

НИМХ в протестна готовност

Управляващите: Става дума само за структурни промени

| обновено на 16.02.22 в 19:52
Снимка: БГНЕС

В Националния институт по метеорология и хидрология обявиха протестна готовност заради готвена промяна в статута на метеорологичната служба и нейното финансиране с прехвърлянето ѝ към Министерството на околната среда и водите.

Учените се притеснени, че ако бъдат прехвърлени към МОСВ, няма да получават адекватно финансиране за научна дейност. Те настояват до 24 часа да бъдат поканени на среща с премиера Кирил Петков. Ако условието им не бъде изпълнено, те ще предприемат активни протестни действия.

Началникът на кабинета на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова, заяви, че няма проблем със средствата за Националния институт, а става дума само за структурни промени:

„Осигурени са средства и запазване на програмите, по които НИМХ осъществяват в момента своите дейности. Освен това, проблемът е разискван и в рамките на коалиционния състав на правителството и има пълно разбирателство за необходимостта от тази структурна промяна без, разбира се, да се засяга по никакъв начин правилното функциониране на НИМХ като институт“.

В предаването "12+3" синоптикът Красимир Стоев заяви, че засега спират прогнозите на сайта на НИМХ, най-вероятно ще спрат и прогнозите до медиите:

"Има реална опасност да спрат прогнозите до медиите, но ще продължим да изпълняваме задълженията си към международни организации и към съответните министерства".

Стоев коментира, че "най-странното нещо е, че преместването на НИМХ ще стане през Закона за водите".

В момента тече заседание на Протестния щаб в института, за да се обсъди какви действия ще предприемат. Красимир Стоев посочи, че учените настояват за спешна среща с ресорните министри и премиера:

„Така че, в момента се обсъждат тези неща, надявам се, че няма да се стигне до ефективни стачни действия. Зависи в следващите, да кажем, 24 часа от страна на правителството какви действия ще бъдат предприети и всъщност дали ще бъдем поканени на среща за провеждане на един нормален диалог с всички страни, с министъра на образованието, министъра на околната среда и водите, и естествено с премиера“.

Междувременно на извънредно заседание на парламентарната Комисия по околна среда и води бе потвърдено решението на управляващите.

За да бъде постигнато съгласие, днес беше свикано извънредно заседание на Комисията по околната среда и водите. Резултатът - управляващите не отстъпиха и прехвърлянето към екоминистерството с промени в Закона за водите, беше гласувано. След заседанието директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов коментира пред БНР, че протестът е неминуем:

„Резултат от извънредното заседание на комисията е, че това, което не трябваше да бъде и да отпадне от Закона за бюджета, касаещо НИМХ, го включиха в изменението на Закона за водите, който утре ще влезе на второ четене в пленарната зала на Народното събрание“.

И протестът е неминуем?

„Да, хората имат право на протести. Тяхно право е и да изберат формата на протеста“, отбеляза проф. Брънзов.

Това е второто преместване на института. През 2019 година  след спор за финансиране, НИМХ беше прехвърлен от БАН към просветното министерство.

Интервю на Снежана Иванова с Красимир Стоев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Красимир Стоев


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна