Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дюлгерова: Предложението за признаване на Донецк и Луганск е силен инструмент за Русия

Проф. Нина Дюлгерова
Снимка: БГНЕС

"Предложението на Руската държавна дума (за признаване на украинските области Донецк и Луганск за независими републики - б.р.) е много силен инструмент, който президентът Владимир Путин може да използва, когато е необходимо, защото, ако направим една реална картина на това, което се случва досега, ние непрекъснато сме бомбардирани със заплахата, че Русия напада. Руската страна заявява, че няма да има нахлуване, няма да има нападение. От Киев също заявяват, че не очакват нападение. В един момент светът е поставен в парадоксалната ситуация - всички наоколо казват, че ще има военен конфликт, а двете страни, които са свързани в контекста на тази заплаха, заявяват, че няма да има подобно нещо".

Този коментар направи пред БНР проф. Нина Дюлгерова, експерт по международни отношения, във връзка с призива на Долната камара на руския парламент президентът Владимир Путин да признае самопровъзгласилите се като независими републики Донецка и Луганска.

Според нея големият въпрос е дали не се внушава на обществата, че има една голяма заплаха, но "не се притеснявайте, защото ние добре работим в името на човека и за защита на правата на човека".

По думите на проф. Дюлгерова сценариите за развитие на кризата около Украйна могат да бъдат само два:

"Дипломация и преговори или някаква ескалация. В контекста на предложението на Думата да се признаят Донецката и Луганската държави, те са непризнати, но са се самопровъзгласили, което означава, че вече топката е в украинското игрище. В един момент те могат да решат, че от тяхна страна може да има някакъв вариант за запазване на интегритета и независимостта им".

Според нея е ключова фразата, изречена от германския канцлер Олаф Шолц, а след това и от Владимир Путин, че трябва да се спазват Минските споразумения.

Интервюто на Георги Марков с проф. Нина Дюлгерова в предаването ''Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени