Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом: Русия е разположила още до 7000 войници на границата с Украйна

| обновено на 17.02.22 в 07:28
Танк участва в учения на проруските сепаратисти в Донбас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Твърдението на Русия, че изтегля войските си от границата с Украйна, е „фалшиво“, заяви високопоставен служител на Белия дом и добави, че през последните дни дори са пристигнали 7000 допълнителни войници.

По думите му Русия може да използва „фалшив“ предлог за нахлуване в Украйна във „всеки момент“.

Лондон и Брюксел също обявиха, че не виждат сериозни доказателства за руско изтегляне. 

За ситуацията около Украйна разговаряха лидерите на САЩ и Германия.

Германският канцлер Олаф Шолц и американският президент Джо Байдън са се съгласили, че ситуацията около Украйна трябва да бъде оценявана като изключително сериозна, предаде Ройтерс като се позова на говорител на германското правителство.

Двамата лидери са разговаряли по телефона след посещенията на Шолц в Киев и Москва през изминалите дни.

Те са предупредили, че до момента не се наблюдава значително изтегляне на руски военни от украинската граница и рискът от  агресия от страна на Москва остава висок. По думите на говорителя в същото време  Шолц и Байдън са приветствали казаното от руския президент Владимир Путин, че дипломатическите усилия трябва да продължат. Според германския канцлер и американския президент е важно да се продължи и с изпълнението на Минските споразумения, както и да се постигне напредък в преговорите във формата Нормандска четворка.

Междувременно ръководителят на британското военно разузнаване Джим Хокенхъл предупреди, че Руския продължава да струпва сили по границата с Украйна. Той обясни, че има данни за придвижване на допълнителни бронирани машини, хеликоптери и дори полева болница в района.

Британският премиер Борис Джонсън също каза, че няма доказателства за руско изтегляне. Джонсън разговаря по телефона с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. 

Русия, която многократно е отричала да планира нахлуване в Украйна, нарече притесненията на Запада „истерия“.

Вчера руското министерство на отбраната публикува видео, което показва танкове, напускащи Крим.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски каза пред Би Би Си: „Все още не виждаме изтегляне на войски, просто чухме за това“. Той направи това изявление, докато Украйна отбелязваше т.нар. ден на единството с национални сини и жълти знамена, издигнати в цялата страна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също каза, че няма признаци за деескалация. Според него, заплахата от Русия се е превърнала в „нова норма“.

Очаква се тази седмица британският външен министър Лиз Тръс да посети Украйна в рамките на продължаващите дипломатически усилия да се избегне война между Русия и нейната съседка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени