Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Маринкова: Заради недостиг проблем на пациентите създават 30-40 лекарства

Боряна Маринкова
Снимка: БГНЕС

30-40 продукта максимум в момента създават проблем на пациентите заради недостиг и липса в аптечната мрежа. Това съобщи за БНР Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства. Маринкова призова да се направи одит на специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти СЕСПА, за да се установи адекватната картина какво липсва. Системата функционира от 14 седмици.

Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства е анализирала 1576 сигнала за липсващи лекарства. Анализът показва, че в 20% от случаите на недостиг става дума за временно преустановен внос, дерегистрация и изтегляне на лекарства е причина за липсата им в 21% от случаите, като причини не са лекарствената безопасност и качеството, а цената не устройва компанията и тогава най-често българите търсят лекарството в чужбина, поясни Боряна Маринкова.

26,7% е делът на липсващите медикаменти заради преустановен внос и изцяло изчерпани количества, а в 3% от случаите българите търсят неразрешени у нас  лекарства.

При временно прекъсване на доставките може да се използва бърза писта за спешна обща доставка на обединени търговци, уточни Маринкова.

Снимка: БГНЕС

За 2300 лекарства са подадени заявки за изтегляне от страната за периода 2012 – 2022 година, съобщи Маринкова.

Тя апелира на институционално ниво да се помисли как тези лекарства, които имат регистрация в ЕС, да се внасят.

Друго предложение е някои медикаменти да стигат до пациента и през аптека, така че да не се налага той да влиза в болница, за да ги получава.

От Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства отговарят на всеки подаден сигнал и насочват пациента, който има затруднения с дадено лекарство.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна