Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия тества най-новите си ракети в стратегическо учение

Снимка: Кремъл

В компанията на беларуския си колега Александър Лукашенко руският президент Владимир Путин откри от Кремъл ученията на силите за стратегическо възпиране. Това съобщи за агенция „Новости“ Дмитрий Песков, говорител на държавния глава. 

По време на ученията бяха изстреляни аеробалистични хиперзвукови ракети “Кинжал”, крилати “Калибър” и “Искандер”, хиперзвукова “Циркон”, балистична “Синева” и междуконтинентална балистична “Ярс”. Отработени бяха удари по наземни и морски цели. 

„Всички ракети поразиха целите си, потвърждавайки техните зададени характеристики“, се посочва в съобщение на Кремъл.

В учението участват сили и средства на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия, на Южния военен окръг, Ракетните войски със стратегическо предназначение, Северния и Черноморския флот.

„Основната цел на тези учения е отработката на действия от стратегическите настъпателни сили по нанасяне на гарантирано поражение на противника“, каза началникът на руския Генщаб Валери Герасимов на Путин в коментар, излъчен по телевизията.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу докладва на Владимир Путин, че се отработва използването на ядрено оръжие.

Путин следеше ученията от ситуационната зала в Кремъл с гостуващия му президент на Беларус Александър Лукашенко.

Лукшенко е на официално посещение в Москва. На вчерашната обща пресконференция Владимир Путин му обеща, че ще му даде възможност „да покомандва стратегическите ядрени сили“.

Снимка: Кремъл

Герасимов обясни, че стратегическото учение има два етапа.

„Първият е водене на военни действия с прилагане на оръжия с повишена потенциална опасност, а на втория – санкционирано масово прилагане на стратегическите настъпателни сили в ответно-насрещен удар.“

ВКС успешно извършили пуск на хиперзвукови аеробалистични ракети „Кинжал“.

Кораби и подводници на Северния и Черноморския флот изстреляли крилати ракети „Калибър“ и хиперзвукови „Циркон“ по морски и наземни цели.

В Астраханска област, на полигона „Капустин Яр“, и бил проведен пуск на крилата ракета с наземно базиране „Искандер“.

От позиционен район на космодрума „Плесецк“ била изстреляна междуконтинентална балистична ракета „Ярс“ по полигона „Кура“ на полуостров Камчатка.

Крилати ракети с въздушно базиране били изстреляни от стратегически ракетоносци Ту-95, като са поразени цели в полигоните „Пембой“ и „Кура“.

От атомната подводница „Карелия“ в акваторията на Баренцово море била изстреляна балистична ракета „Синева“ по полигона „Кура“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна