Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Раева: Имам забележки към килограмите на някои от момичетата

Стилияна Николова спечели многобоя в днешното контролно състезание на националния отбор по художествена гимнастика индивидуално жени, което се проведе в тренировъчната "Арена Армеец".


Втора се нареди Ева Брезалиева, следвана от Татяна Воложанина, София Иванова, Магдалина Миневска, Радина Томова и Лъчезара Пекова.  

Боряна Калейн игра само три уреда. Композицията й на обръч е изцяло нова, затова треньорският щаб взе решение да не го играе днес.  


При девойките старша възраст първа в многобоя се нареди Елвира Краснобаева от Грация, следвана от Дара Стоянова (Илиана) и Жана Пейчева (Левски Триадица).

В контролното участваха още Цветейоана Пейчева (Диляна), Дара Малинова (София спорт) и Виктория Христозова (Спартак).

Президентът на БФХГ Илиана Раева не беше особено доволна от представянето на гимнастичките .
"То нищо не се видя от новите композиции. Истината е, че едно контролно с публика и медии при всички случай влияе на момичетата и затова ще го правим по-често. Композициите са абсолютно различни, изискванията към състезателките са абсолютно различни и затова се получават такива груби грешки. Тук искам дебело да подчертая, че България се опитва на 100 процента да прави всичко по новия правилник, той изисква коренно различна промяна към отношението към цялото съчетание, работата на тренировки и т.н.", каза Раева.

"На 9 март отново имаме контролно, отново ще бъде открито . . . да композициите са много добри, но за съжаление, днес момичетата не успяха да ги покажат. Те са в значително по-добра форма, отколкото показаха днес. Отдавам го изцяло на това, че е изцяло с публика и искат да се покажат по най-добрия начин. Имам забележки към килограмите на някои от момичетата, които трябва да свалят и при всички случай бройката при девойките в националния отбор трябва да се съкрати, за да може да се работи по-добре", добави президентът на БФХГ.

Раева разкри, че Боряна Калейн прави нова композиция на обръч.

"При жените съм доволна от композициите, защото съм ги видяла изиграни по съвсем различен начин и са много атрактивни. Всички много харесаха бухалките на Боряна Калейн, но тя не успя да ги покаже реално. И доволна, и недоволна съм. Правим нов обръч на Боряна, много различен от това, което играеше до преди един месец, след посещението на г-жа Абу Шабана. Старият й обръч не се хареса, прави нова композиция, но на следващото контролно ще може да се види", каза още Илиана Раева.

Тя обясни защо България не участва на Гран при в Москва, което е този уикенд.

"Не участваме в Гран при на Русия, защото имаше рестрикции заради коронавируса и ни беше казано, че делегацията ще ни бъде намалена с 50 процента. Иначе ще стартираме на всички състезания. Отпаднаха турнирите в Тарту (Естония) и Тие (Франция), не се знае кое ще го има заради пандемията, но във всяко състезание, което се провежда, ще имаме участнички", добави Раева.


Международният съдия Даниела Велчева отпразнува 60-годишния си юбилей в залата с торта и получи огромен букет рози от бронзовите медалистки от ансабъла в Рио 2016 Любомира Казанова, Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Християна Тодорова и старши треньорката Ина Ананиева.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени