Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на фондовите борси след информации, че Русия е готова на разговори с Украйна в Минск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските фондови индекси нарастват с близо 3% след информации, че Русия е готова да изпрати делегация в беларуската столица Минск за преговори с Украйна.

Според руски медии, цитирани от " Ройтерс" и "Файненшъл таймс", това е заявил говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков е заявил пред руски медии, че Русия има желание да изпрати делегация в Минск, която да включва официални представители на външното министерство и на министерството на отбраната, както и официални лица от Кремъл за разговори с Украйна.

Украйна е заявила, че е готова да обсъди обявяването на неутралитет. Песков е каза, че демилитаризацията трябва да бъде съществена част от това, съобщава "Ройтерс".

Условията на Русия обаче на практика се равняват на капитулация на Украйна, съобщава "Файненшъл таймс".

Новините за евентуални преговори са факт, след като в телефонен разговор в петък между Владимир Путин и Си Цзинпин китайският президент е призовал руският президент да разреши конфликта с Украйна "чрез преговори".

По време на телефонния разговор китайският президент е повторил, че Пекин уважава суверенитета и териториалната цялост на цялата страна, без да уточни дали инвазията на Русия в Украйна е нарушила тези принципи.

Всичко това даде надежда на глобалните инвеститори за намиране чрез преговори на решение на военния конфликт в Украйна и това доведе до рязкото поскъпване на акциите на европейските фондови борси и до повишение на американските фондови фючърси около час преди старта на търговията на "Уолстрийт".

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 вече нараства през следобедната търговия с 2,9%, отскачайки от вчерашното си най-ниско ниво от май 2021 г.

Немският фондов индекс DAX 30 пък скача с 3,13%, френският CAC 40 - с 3,02%, британският FTSE100 - с 3,03%, като ръст с над 3% бележат и основните индекси на фондовите борси в Милано и Мадрид.

Интервюто на Снежана Иванова с финансовия анализатор Цветослав Цачев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна