Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският бизнес може да даде работа на около 200 000 украинци

Снимка: архив

Бизнесът настоява да се облекчат процедурите по наемането на украински бежанци. Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер съобщи, че вече се работи за необходимите промени.

Първо пред БНР работодатели, готови да наемат бежанци, посочиха какво ги притеснява:

"Ако няма възможност - законова, да ги назначим, как ще ги вземем всъщност. Защото е смешно да вземеш някого на работа, да го назначиш, да искаш да му направиш договора, пък, всъщност, да нямаш възможност, защото той е чужд гражданин" - каза Емил Кирилов, собственик на ресторант в София.

От Асоциацията на работодателските организации заявиха, че страната ни има потенциала да наеме около 200 хиляди украински граждани, но за целта са необходими процедурни облекчения, коментира Мария Минчева от Стопанската камара:

"Тези лица трябва да имат предоставен някакъв статут - статут на бежанец или хуманитарен статут, за да могат да ползват тези права. И трябва да изчакат поне три месеца след подаване на молбата, за да могат да се ползват тези права. Затова може би е добре да се помисли за някаква специална програма, която да предвижда съкратени срокове с оглед специално на украинската криза".

Министър Даниел Лорер отговори, че промените вече се подготвят.

"В момента работиме административно за облекчаване на тези процедури, така че да не се прилагат процедури за бежанци, алтернативни процедури, които позволяват по-лесното уреждане на статута им, заедно с това ни се иска и сините карти да бъдат опростени, така че по-лесно те да получават разрешения за работа".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна