Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Огнян Минчев: Путин е влязъл в капан, от който няма излизане

"Реакциите на Китай са повече от предпазливи и доста противоречиви"

Огнян Минчев
Снимка: БГНЕС

"Възстановяване на Руската империя е мотивът на Владимир Путин да нахлуе в Украйна. Това означава съхраняване изцяло и манифестиране на имперския руски манталитет, който не може да види по друг начин съществуването на Русия, освен като непрекъснато експанзираща империя със сигурна граница тази, която и от двете страни се пази от руски войници. Путин в продължение на 20 години управлява на основата на прагматично възраждане на геополитическата роля на Русия и днес се ориентира към най-ретроградните аргументи - защо Русия има право да подчинява други народи". 

Това каза пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. 

Според него Европа все още има шанс, ако се обедини и ако разбере, че трябва да се защитава:  

"Европа е икономически много по-мощна от Русия и би могла да мобилизира ресурси, които да пратят наглия великоимперски режим на Кремъл където му е мястото. Европа трябва да демонстрира своята значимост във взаимоотношенията със своите партньори и най-вече в тези със САЩ". 

В предаването "Събота 150" политологът подчерта, че Путин не би могъл просто да отстъпи, защото би декларирал края на своя режим

"Неговото отстраняване от тази позиция е въпрос на време и на технически средства, които ще бъдат подбрани. Путин е влязъл в капан, от който няма излизане. Той може да се договори, но по начин, по който ще излезе с някакво лице от ситуацията. Колкото повече време минава, колкото повече убийства на невинни украински граждани се извършват, колкото повече се ожесточава този конфликт, толкова по-малко шансове остават за Путин да направи крачка поне встрани". 

По думите му Украйна се държи достойно, но тя има нужда от помощ, за да удържи по-дълго време

"Колкото повече време удържи, толкова повече се качват шансовете за това икономическите удари върху режима в Кремъл да са по-безмилостни и да пречупят този режим, за да го поставят в ситуация на преговори, отстъпки, гъвкавост". 

Доц. Минчев коментира, че новата Студена война повтаря в някои отношения логиката на първата Студена война

"Реакциите на Китай относно тази агресия са повече от предпазливи и доста противоречиви. Все повече анализатори се обединяват, че макар Китай да има полза от едно партньорство с Русия, то Китай не е готов да плати всяка цена за това партньорство. Това, което Русия прави в Украйна, може да доведе до дългосрочни и сериозни щети за Китай, ако се остави да бъде въвлечен в агресията срещу Украйна. Освен това тази агресия затваря и търговски пътища за Китай". 

Интервюто с доц. Огнян Минчев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна