Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ЕК представи план за намаляване с две трети на газовата зависимост от Русия още тази година

Снимка: архив

Европейската комисия публикува планове за намаляване на зависимостта на ЕС от руския газ с две трети още тази година и да сложи край на зависимостта си от руските доставки на горивото "много преди 2030 г.", съобщава агенция Ройтерс.

Изпълнителният орган на Европейския съюз заяви, че ще направи това чрез преминаване към алтернативни доставки и по-бързо разширяване на чистата енергия съгласно плановете, които до голяма степен ще бъдат отговорност за прилагане от страна на националните правителства.

Руската инвазия в Украйна миналия месец предизвика преразглеждане на енергийните приоритети на 27-те държави членки на ЕС, тъй като Брюксел се стреми да освободи европейските страни от зависимостта от Русия, която доставя около 40% от природния газ в блока.

Новите планове, наречени RePowerEU, са в допълнение към политиките за изменение на климата, които ЕС договаря в момента, които са предназначени да намалят вредните емисии по-бързо през това десетилетие и сами по себе си биха намалили потреблението на газ в ЕС с 30% до 2030 година.

Комисията също така разглежда варианти за подкрепа на компаниите, засегнати от високите цени на енергията.

"Просто не можем да разчитаме на доставчик, който изрично ни заплашва... Колкото по-бързо преминем към възобновяеми енергийни източници и водород, в съчетание с по-голяма енергийна ефективност, толкова по-бързо ще бъдем наистина независими и ще овладеем енергийната си система", заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен и добави:

"Ще обсъдя идеите на Комисията с европейски лидери на среща на върха във Версай по-късно тази седмица (на 10-11 март) и след това ще работя за бързото им прилагане с моя екип“.

Комисията каза, че газът и втечненият природен газ от страни като Съединените щати и Катар тази година могат да заменят повече от една трета, или 60 милиарда кубически метра, от 155-те милиарда кубически метра, които Европа получава годишно от Русия. А до 2030 година увеличеното използване на биометан и водород също може да помогне за намаляване на тази зависимост от руски газ.

Дялове на вноса на газ в Европа през 2021 г.

Нови проекти за вятърна и слънчева енергия пък могат да заменят 20 милиарда кубични метри от търсенето на газ тази година, докато утрояването на капацитета им до 2030 г., или добавянето на 480 гигавата (GW) вятърна и 420 гигавата слънчева енергия, може да спести още 170 млрд. куб. м природен газ годишно.

Намаляването на термостатите с един градус Целзий (1°C) пък може да спести допълнителни 10 милиарда кубически сантиметра газ през тази година, докато до 2030 г. подмяната на газови котли с 30 милиона термопомпи може да спести още 35 милиарда кубически сантиметра, се посочва в плана на Комисията.

Някои страни членки търсят по-голямо финансиране от ЕС, за да защитят потребителите от покачващите се европейски цени на газа, които достигнаха тази седмица нови върхове.

Държавите могат да облагат печалбите на енергийните компании от високите цени на газа, за да компенсират по-високите сметки за електроенергия, отбелязва Европейската комисия. Агенция Ройтерс цитира Международната агенция по енергетика (MAE), според която чрез подобни данъци могат да се съберат 200 милиарда евро тази година.

Руските газови потоци към Европа досега са стабилни след инвазията на Русия в Украйна.

Въпреки това Москва предупреди в понеделник вечерта, че евентуално западни санкции срещу руския петрол - идея, подкрепена от Съединените щати и Великобритания, но която раздели страните от ЕС - може да накара Русия да затвори големия газопровод до Европа "Северен поток 1".

Европейската комисия също така ще предложи правила до април, които изискват от страните от ЕС да запълват газовите си хранилища до 90% до 1-ви октомври всяка година. Понастоящем газовите хранилища в ЕС за запълнени на едва 27%.

Европа разполага с достатъчно газ в съхранение и доставки от други страни, за да преживее тази зима, но анализатори казват, че продължително спиране на руския внос би засегнало европейската икономика и ще изисква спешни мерки като затваряне на предприятия, съобщава Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.