Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Цолов пред БНР: Фернандо Алонсо ме мотивира през цялото време

„Страхотно се чувствам. Все още съм в началото, а пътят е доста дълъг. Ще работя много усилено, за да осъществя мечтата си – да стана първият българин във Формула 1. В Академията има доста англичани и двама-трима французи. Аз съм единственият българин. 

Чувството да караш болид от Формула 4 е страхотно. Много е различно от картинга. Болидът има 6 скорости. Правиш старт от място. Имаш съединител. Всичко е доста по-сложно и доста по-близо до Формула 1“, сподели специално за БНР Никола Цолов, който от  днес официално е част от академията за развитие на млади таланти "Алпин". Този сезон 16-годишният Цолов ще се бори за титлата в испанския шампионат - Формула 4, който е първата стъпка към Формула 1. Той ще бъде в състава на опитния отбор "Кампос". В този тим започва кариерата на двукратния шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо, който е мениджър на Цолов и го представи като част от новосформирания екип от млади таланти.


„Фернандо Алонсо през цялото време ми помага. Мотивира ме. Помага ми в решенията, които трябва да вземам – като например в кой отбор да отида и какво да правя. Виждам го доста често. Сега дойде на един от тестовете, помогна ми и се справих супер. Винаги ми казва, че трябва да давам максимума от себе си, независимо от работата и поведението на колата. Казва, че ти си длъжен да свършиш своята работа, за да изстискаш всичко от автомобила. За момента не ми прави много забележки. Дава ми съвети какво да направя в дадена ситуация и аз се опитвам да свърша точно това, което той ми казва“, разказва талантът.


„На мен всички писти ми харесват. Тези с по - малкото прави и с повече завои са физически много натоварващи и са доста по- технични. Тези с дългите прави са много бързи, дават ми доста повече адреналин. Но и те не са лесни, защото през цялото време трябва да контролираш колата. 235 километра е най-високата скорост, която съм вдигал с болид от Формула 4.  Смятам, че на пистата Спа ще подобря това постижение“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна