Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия е приела към 24 000 бежанци от Украйна

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Италия обясни пред Камарата на депутатите за приема на украинските бежанци. Той каза още, че Италия работи за намаляване доставките на газ от Русия.  

Позовавайки се на информацията на вътрешното министерство, Марио Драги каза, че бежанците от Украйна пристигат в голямата си част през границата между Словения и Италия. С днешна дата, броят им е 23 872-а, от които 12,000 жени, 2200 мъже и 9,700 деца. 

Очакванията са броят им да нараства. Настаняват се в бежански центрове, където им се оказва медицинско и всяко друго необходимо съдействие. Трябва на всеки 48 часа да правят ковид тестове или да се ваксинират. 

Украинските бежанци, които искат да работят могат да го направят  въз основа на  разрешение за пребиваване. Попитан за доставките на газ, Драги каза:  „Работим -  за бързо намаляване на зависимостта от руския газ. Необходимо е да го направим". Ще се наблегне на местния добив на газ и използването на възобновяеми източници, каза още той като уточни, че „европейската стратегия предвижда въвеждането в експлоатация на съвременен прототип термоядрен реактор през 2025-2028 г. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени