Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 5800 украинци са влезли в България през последното денонощие

| обновено на 10.03.22 в 15:03
Бежанци от Украйна във Варна - 1 март 2022
Снимка: Румен Сарандев

Близо 5800 украински граждани са влезли в България през последното денонощие.Около 29 хиляди украинци се намират в момента в България. В същото време страната ни е била напусната от 3400 жители на Украйна, съобщават от Гранична полиция.

Най-много граждани на Украйна, бягащи от войната, влизат у нас през граничните пунктове "Дуранкулак" и "Дунав мост" в Русе.

От утре специални екипи по българските гранични пунктове с Румъния ще регистрират и насочват бежанците. От този петък бежанците от войната в Украйна у нас ще могат да получат специален документ още на границата, с който да пребивават легитимно на територията на България, припомнят от МВР.

Молба за международна закрила бежанците могат да подават на граничните пунктове или в териториалните звена на дирекция "Миграция" на МВР. Молба може да бъде подадена и в Държавната агенция за бежанците.

Необходимата информация, както за бягащите от войната в Украйна, така и за тези, които искат да помогнат на бежанците, вече се публикува в единния информационен портал „България за Украйна“.  Той е достъпен на адрес ukraine.gov.bg. Налични са обяви за настаняване от частни лица и от държавни институции, както и обяви за работа. Сайтът е достъпен на украински, руски, английски и български език.


Днес бяха отворени три евакуационни коридора от Сумска област.  Бежанците от Украйна са вече над 2,3 милиона, сочат данните на ООН.

Близо 40 000 души бяха евакуирани само вчера от Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна