Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва "София филм фест"

"София филм фест"
Снимка: Фейсбук

Днес започва 26-ото издание на София филм фест, а БНР е медиен партньор.

"Откриваме фестивала с "Двойната страна на острието“ на Клер Дени с участието на Жулиет Бинош и Венсан Линдон". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" изпълнителният директор на фестивала Мира Сталева:

"Искам да поканя всички в този прекрасен ден да дойдат и да съпреживеят киното, което ни събира като хора и като общество. Киното ни напомня за любовта, която ни свързва, защото точно в този момент, когато се случва война толкова близо до нас, любовта е контрапунктът и не трябва да я забравяме, както и чувството за хумор, разбира се".

На фестивала ще бъде представен и филмът "Носорог", който е белязан с реалната житейска история на режисьора Олег Сенцов, който в самото начало на подготовка на снимките (2014) е арестуван от руските служби за сигурност по обвинения в терористични действия заради позицията му за анексирането на Крим от Русия и подкрепата му на Евромайдан в Киев. Впоследствие получава присъда от 20 години затвор. Благодарение на международната филмова общност, която повдига апел за защита и освобождаване на Сенцов, той е пуснат на свобода срещу размяна на затворници, след 5 години и половина ефективно излежаване на присъдата, гладна стачка и сериозно брожение в света на киното срещу безапелационната позиция на руското правителство по случая. След дълго физическо възстановяване, Сенцов възобновява работата си по "Носорог“ и успява да го завърши.

"Олег Сенцов трябваше да бъде част от журито на София филм фест, но вместо това в момента воюва в Украйна", сподели изпълнителният директор на фестивала.

Цялото интервю с Мира Сталева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна