Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уредиха сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица“

Снимка: Здравка Маслянкова

25 представители от различни сфери на обществения живот учредиха тази вечер сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица“. Целта му е реализация на различни проекти за развитие на града и предизвикване на конституционни и законодателни промени за реални действия по статута, който градът получи преди три години с решение на Народното събрание.

Целта на сдружението е работа по проекти и да търси държавна ангажираност, за да получи Велико Търново специалната подкрепа, която заслужава и парламентарното решение преди три години да бъде облечено в реални действия, посочи председателят на сдружението адвокат Йордан Цветанов:

„Нашата главна и основна цел е да убедим Народното събрание да направи промяната в конституцията, която да регламентира Велико Търново като историческа и духовна столица на България“.

Градът е с богато културно-историческо и духовно наследство, което има нужда от подкрепа и специален закон, подчерта заместник-кметът Нейко Генчев:

„Общината сама по себе си трудно може да се справи с поддържането и с развитието на това богатство и всички интереси, съсредоточени тук, да заработят като един общ механизъм“.

Конституционният съдия проф. Атанас Семов посочи, че в конституцията трябва да бъде записано, че образованието, науката, културата и националната идентичност са стратегически национален приоритет:

„Ако това бъде направено, Велико Търново ще има естествено своето място сред най-ключовите, най-несъмнените огнища на духовността, на историческата памет и на националното оцеляване“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна