Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМС: Информацията за плаващи мини в Черно море цели създаване на страх

| обновено на 21.03.22 в 17:19
Снимка: burgasnews.com

Информацията на Русия за плаващи мини в Черно море е с цел затрудняване на търговското корабоплаване и създаване на страх и напрежение сред корабоплавателите и крайбрежните държави и не представлява реална заплаха. Това показва анализът на ситуацията, каза на брифинг командирът на Военноморските сили на България контраадмирал Кирил Михайлов. 

Той подчерта, че въпреки това са взети мерки при евентуално откриване на плаващи обекти да се реагира своевременно.

Контраадмирал Михайлов обясни, че според разпространената информация става въпрос за мини, които Украйна е поставяла в началото на конфликта в определени зони, за да противодействат на плаващата техника, която стоварва десант. 

В публикацията на Руската федерация и известия до мореплавателите е било обявено, че са забелязани мини в Северозападната, Югозападната и Западната част на Черно море. Уточнено е, че това са мини от типа ЯМ и ЯРМ, обясни Михайлов.

Той представи и няколко хипотези за достигане на мини до нашите териториални води. По думите му при вълнение от 2-3 бала, а в открито море 3-4, е малка възможността мините да се скъсат от минрепа (стоманено въже), прикрепено към котвата. 

Ако мина се е откъснала от пристанището в Одеса, то основно влияние ще имат морските течение. Ориентировъчно мината ще достигне Калиакра на 12-тия ден, а на 16-ия ще е пред Варна, а до 20-тия ще е излязла от българските морски пространства, обясни още той.

Такова вълнение обаче е много малко вероятно да предизвика скъсване на минреповете на мините, така че те масово да започнат да плават в морето и да стане толкова опасно, че да трябва да плаваме на зиг-заг между тях. Минрепът на мината ЯМ (по-голямата мина) е стоманена проволка с дебелина 8,5 мм. Вероятността от скъсване на такава проволка при такова вълнение е изключително ниска, каза командирът на ВМС.

По думите му чисто хипотетично, ако мина се отдели от котвата, възможността тя да попадне навътре в морето е малка и по- скоро ще бъде изхвърлена на брега, в близост до мястото, където е поставена.

Чуйте подробности в репортажа на Даниела Стойнова:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна