Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ПУ дискутират "Войната в Украйна и европейската (дез)интеграция"

| обновено на 22.03.22 в 06:52

Кръгла маса на тема: „Войната в Украйна и европейската (дез)интеграция: възможни оси за промяна“ ще се проведе днес присъствено и онлайн в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. 

Организатор на срещата е „Жан Моне” - център за високи постижения към университета.  

Целта на дискусията е да се направи опит за оформяне на ключови оси на случващата се промяна и ефектите на европейска интеграция и дезинтеграция, включително мястото на България в тези процеси. 

Семинара ще открие ръководителят на център “Жан Моне” проф. д-р Иван Чалъков. 

Ще бъдат представени теми в три панела, сред лекторите са доц. д-р Абел Полезе от Университет Дъблин Сити,  Манол Пейков, предприемач и общественик,  доц. д-р Ирина Поправко, Вeселин Стойнев, журналист.

Във втория панел, „Демокрация, право и върховенство на закона, включително перспективи за разширяване, консолидация и позициониране на ЕС като глобален фактор за стабилността на геополитическата карта на света“ ще говорят проф. д-р Георги Димитров, СУ, проф. д-р Ирена Илиева, ПУ. 

В третия  панел: Наука, технологии и иновации в контекста на военно противопоставяне – съдбата на „зелената сделка” след промяната в търговските отношения между ЕС и Русия – говорители ще са проф. д-р Иван Чалъков и д-р Биляна Милева, ПУ, Тодор Галев и Констанца Рангелова от ЦИД, проф. д-р Йохан Скот, Утрехтски университет, проф. д-р Иво Христов от ПУ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна