Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР вижда данни за престъпление след проверка за цената на тока

МВР прави обосновано предположение, че длъжностни лица от ТЕЦ „Марица Изток 2“ са осъществили състав на престъпление
Снимка: БГНЕС, архив

МВР ще предаде на прокуратурата резултатите от проверката за цената на тока у нас. Според разследващите има данни за извършено престъпление.

Проверката е започнала през септември миналата година и е инициирана след сигнал за необосновано висока цена на електроенергията у нас.

Обект е бил периодът между месеците юни и август 2021 г. , когато цената е варирала в широк диапазон и в някои часове е достигнала до 400 лв. за мегаватчас.

Главна дирекция „Национална полиция“ е изискала информация от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), от Енергийния системен оператор (ЕСО) и Българската независима енергийна борса.

Според данните до момента е изяснено, че съществува реална възможност Българският енергиен холдинг (БЕХ) чрез определено дъщерно дружество да намалява или преустановява предоставянето на ликвидност на пазара.

Установено е също, че за периода от 15 юли 2021 г. до 3 август същата година са работили само две генериращи мощности в ТЕЦ „Марица Изток 2“.

Анализът на тази информация е довел до заключение, че невключването на генериращи мощности в електроенергийната система на България е довело до необосновано високи цени.

От МВР допълват, че може да се направи и обосновано предположение, че длъжностни лица от ТЕЦ „Марица Изток 2“ са осъществили състав на престъпление по смисъла на чл. 219 от Наказателния кодекс .

Разследването продължава.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна