Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев и Йорданова коментираха напрежението между изпълнителната власт и държавното обвинение

Иван Гешев и Надежда Йорданова
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев нарече не война, а нападение срещу прокуратурата напрежението между изпълнителната власт и държавното обвинение.

Според правосъдния министър Надежда Йорданова обаче не е нападение да упражнява правомощията си.

Ето как те коментираха въпроса кой защитава правата на гражданите.

Иван Гешев:

"Единствената преграда между българските граждани и беззаконието, което е тъжно, но в крайна сметка това е работата на българската прокуратура да защитава освен всичко друго и правата на българските граждани, освен да повдига и поддържа обвинения в съда. Оказваме се съда е последният страж на законността и ние ще си свършим работата каквато сме длъжни да извършим по Конституция, но въпросите, които трябва да си зададем, е в каква ситуация се намираме и дали следващите няма да сте вие, защото сте задали някакви неправилни въпроси или няма да е съдът. И тук не визирам частни случаи. Говоря за тенденции".

Надежда Йорданова:

"Нека да припомня, че всъщност едно от лицата, за които България е осъдена от Европейския съд за правата на човека именно заради нарушаване на човешки права"=

Иван Гешев и Надежда Йорданова коментираха напрежението между институциите преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет, на което се обсъждат правилата, по които може предсрочно да се прекрати мандатът на някой от тримата големи в Съдебната власт.

Преди заседанието главният прокурор отказа да каже има ли досъдебно производство срещу вицепремиера Асен Василев, както обяви вътрешният министър Бойко Рашков, но изрази учудване, откъде министърът се е сдобил с документи по случая.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна