Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Снишаването" на България не е спряло съветската окупация на страната, въпреки че страната ни не е воювала срещу Съветите

Документалният филм "Второто "освобождение" - поуки от историята или защо трябва да си научим скриваните факти

В оригиналните документи е запазена думата "окупация"

проф.Светослав Овчаров
Снимка: Ани Петрова

"Второто "освобождение“ е документален филм за съветската окупация на България от есента на 1944 година до зимата на 1947 година.

"Когато правихме този филм, решихме, че той ще е изцяло и единствено само от хроники и документи. В него няма нищо друго". Това подчерта в интервю за предаването "Хоризонт до обед" режисьорът на филма Светослав Овчаров:

"Ние се занимаваме с това да поставим тези документи в определения контекст на времето, а публиката трябва да си направи изводите сама".

"Трите години, в които България е окупирана от Червената армия, донасят най-голямата продоволствена, икономическа, финансова и политическа криза в новата българска история", поясни историкът проф. Евелина Келбечева:

Данните за това каква е финансовата и проводолствената цена за издръжката на съветската армия са покъртващи, както и запазените списъци с данни за злоупотребите на Съветската армия. В първите три години по време на съветската окупация кметствата все още са докладвали за т.нар. "злополуки, предизвикани от съветските войници", в това число - пиански скандали, побои, убийства и изнасилвания. 

"Този архив, който ние отворихме с професор Овчаров и със съдействието на доцент Михаил Груев от Държавна агенция "Архиви“, фактически са документи на Съюзническата комисия, които дълго във времето са отлежавали в архива на Министерство на външните работи и ние всъщност сме първите, които отворихме този архив и го направихме публично достояние чрез този филм".

"Отношението на Русия спрямо България винаги е било отношение на господарство и на снизходително покровителствено желание да си мълчим и да изпълняваме това, което ни се каже. Всяко друго поведение винаги е било наказвано", посочи още режисьорът на филма.

Цялото интервю на Ирина Недева с проф. Евелина Келбечева и Светослав Овчаров, както и репортажа на Виктория Петрова от едно софийско училище, където десетокласници обсъждат с интерес видяното,  можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени